Scotch Bonnet mash 200 ml
Scotch Bonnet čili paprička je odrodou Habanera a dosahuje pálivosť až 350 000 SHU. Tento mash dosahuje pálivosť až 35 000 SHU.
Cena za 1 ks s DPH: | 7,80 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 6,50 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800916 |
AKCIA | Grilovanie |
Scotch Bonnet mash 200 ml
Paprička pomenovaná podľa klobúka
Nalaďte sa na poriadnu karibskú párty! Nebude v nej chýbať nič. Zažijete návykový ohňostroj pálivej chuti, ucítite omamnú kvetinovú vôňu a skvelú chuť osviežujúceho ovocia. To všetko vďaka papričke Scotch Bonnet.
Táto kráska pochádza z Jamajky a bola prvou karibskou chilli papričkou, po ktorej exporte vznikol vysoký dopyt. Známa a populárna bola nielen vďaka svojej chuti a pálivosti, ale predovšetkým kvôli netradičnému menu. Na rozdiel od ostatných papričiek odrody Capsicum chinense (papriky čínskej), ktoré pochádzajú z Ameriky, totiž nezískala názov podľa miesta pôvodu. Pomenovaná bola podľa svojho podsaditého tvaru, ktorý pripomína tradičné škótske pánske klobúky (Scotch bonnet, v Škótsku tiež nazývané Tam o'Shanter hat). Niekedy ju môžete nájsť aj pod označením Bahama Mama, Jamaican Hot alebo Caribbean red.
Prehliadka mnohých ovocných chutí v jednej papričke
Scotch Bonnet je druhovo príbuzná Habanero papričkám, s ktorými je často vďaka podobnému vzhľadu chybne zamieňaná. Obe majú tenkú a voskovú šupku, podobnú pálivosť aj chuť (Scotch Bonnet je však sladšie).
Paprička Scotch Bonnet je dlhá asi 3-4 cm a zvyčajne dosahuje pálivosti okolo 100 000-350 000 SHU. Hoci je len o niečo menej pálivá než Habanero, jej pálivosť je stále dosť výrazná. Nebola by to však správna chilli paprička, aby vás po spaľujúcom žiare neodmenila jedinečnou chuťou. Scotch Bonnet vyniká kvetinovou vôňou a plnými sladkými ovocnými tónmi čerešní, jabĺk, marhúľ a paradajok. Práve pre svoju ovocnú chuť sa stala tak obľúbenou po celom svete. Dnes sa pestuje v Karibiku, v Guyane, na Meldivách a v Ugande.
V priebehu zrenia sa jej farba mení zo zelenej po žltú alebo šarlátovo červenú. Niektoré varianty tejto papričky môžu dozrieť do oranžovej, tmavo žltej alebo dokonca čokoládovo hnedej farby.
Ako variť Scotch Bonnet?
Ideálne sa hodí do rôznych studených i teplých omáčok a je nenahraditeľnou ingredienciou v mnohých svetových kuchyniach. Najznámejšie sú ale pre svoju charakteristickú chuť v Jamajskom pokrme zvanom "jerk Chick" a "jerk pork", čo je grilované kuracie alebo bravčové mäso bohato korenené v sladko-pálivej marináde.
Co je chilli mash? Čerstvé chilli papričky se rozdrtí spolu se solí a nechají se fermentovat (kvasit) po dobu 2–6 měsíců. Výtažek z kůže, semínek a dužiny společně poskytne intenzivní a bohatou chuť. Občas se přidá ocet kvůli zastavení fermentace, ale jinak chilli mashe neobsahují žádné jiné látky či konzervanty. Používá se na další zpracování k výrobě omáček, sals, dipů, do jídel, pokrmů a mnoho dalšího.