Red Jalapeño prášok 10 g
Prášok z červených papriček Jalapeño. Jalapeño sú malé až stredne veľké čili papričky známé svojou výbornou chuťou a stipľavosťou.
Cena za 1 ks s DPH: | 2,15 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 1,79 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800927 |
AKCIA | Grilovanie |
Red Jalapeño prášok 10 g
Mexická nestarnúca čili klasika
Tieto najznámejšie čili papričky na svete netreba predstavovať. Jalapeño odrody Capsicum annuum (papriky kríkovej) dostali názov podľa mesta Xalapa (niekedy nazývané tiež Jalapa) v mexickom meste Veracruz. Vedeli ste ale, že v Mexiku sú výrazom Jalapeño označované tieto papričky iba v naloženom stave? Čerstvým zeleným plodom hovoria "cuaresmenos" (podľa mexického katolíckeho sviatku Lent, čiže Cuaresma, ktorý trvá 40 dní a mnohí sa počas neho vzdávajú konzumácie mäsa) alebo "chile gordo" (v preklade tučná paprika).
Hoci majú tieto papričky nespočetné množstvo rôznych variant líšiacich sa veľkosťou, chuťou a pálivosťou, typická Jalapeño je dlhá cca 8-10 cm s priemerom 2,5 cm, má pretiahnutý zvončekovitý tvar s tupou a guľatou špičkou. Bežná pálivosť sa pohybuje okolo 8 000-10 000 SHU, slabšie druhy môžu mať len 2 500 SHU. Vzhľadom k tomu, že táto paprička sa objavuje úplne všade - od najrôznejších omáčok až po hamburgery alebo pizze, niektorí ju považujú za "pekelne" pálivú. V porovnaní s ostatnými papričkami na Scovilleho stupnici má však stále čo doháňať.
Zelená alebo červená?
Stretnúť sa môžete s Jalapeño papričkami oboch farieb. Zelené Jalapeño sú papričky nedozreté. Sú viac pálivé a dlhšie vydržia. Aj preto na ne v čerstvej podobe narazíte častejšie ako na tie červené. Pre zaujímavosť, akonáhle sa na zelených papričkách utvoria jemné praskliny, dosiahla paprička vo svojej nezrelej dospelosti najlepšiu chuť (hoci niektorí považujú tieto vrásky za známku nekvality). Po plnom dozretí získa farbu červenú. Červené Jalapeño majú plnšiu chuť, jemnejšiu štruktúru a výraznejšiu sladkosť. Bežne sú určené skôr na sušenie alebo údenie - takto upravené sa nazývajú Chipotle.
Ochutnajte obľúbenú sušenú papričku aztéckych cisárov
Jalapeño boli považované za prvú a najstaršiu kultivovanú plodinu na západnej pologuli a to ešte v čase pred aztéckou civilizáciou. Aztékovia papričkám prikladali obrovský význam. Bežne čili sušili na slnku, čo však u Jalapeño kvôli ich hrubej dužinatej šupke nebolo možné. Začali ju preto najskôr údiť a až potom sušiť. Vďaka tomu vznikli dnes známe Chipotle. Takto spracované Jalapeño sa stali v Aztéckej ríši vysoko cenenou surovinou a boli využívané aj na prípravu jedál pre cisárske ceremoniály. Tradične z nich bola pre cisára a jeho hostí pripravovaná omáčka, ktorá obsahovala tiež paradajky, orechy, tekvicové semienka, čokoládu a karamel. Väčšinou sa podávala k zverine, morským plodom a hydine.
S Jalapeño neurobíte chybu v žiadnom jedle, ktorým sa chystáte pohostiť návštevu, rodinu alebo úplné čili začiatočníkov. Červené sušené Jalapeño dodajú pokrmom výraznú, ale zároveň jemnejšiu hrejivosť a krásnu farbu. Vďaka svojej sladkastej paprikovej chuti sa hodia prakticky do všetkých jedál, v ktorých by ste bežne použili klasickú červenú mletú papriku. Zvýrazníte nimi chuť mletého mäsa, salsy, dusených pokrmov, steakov, vajec alebo kuracieho mäsa. Ideálne sú samozrejme do tradičných mexických jedál, ako sú tacos, burritos, tamales, pokrmy z kukurice alebo fazule a najrôznejšie omáčky.