Red Cayenne mash 200 ml
Tekutý mash z čili papričiek Red Cayenne, známych u nás ako kajenské korenie. Stredná pálivosť zaručí vynikajúcu pikantnosť vašich pokrmov.
Cena za 1 ks s DPH: | 7,80 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 6,50 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800913 |
AKCIA | Grilovanie |
Red Cayenne mash 200 ml
Čili paprička ako maľovaná
Ako by ste opísali klasickú čili papričku? Červenú, tenkú a pretiahnutú, špicatú a zahnutú? A viete, že je to vlastne Cayenne paprička? Je to práve ona, ktorá je charakteristická týmto typickým vzhľadom. Aj preto je, najmä v zahraničí, výrazom Cayenne často všeobecne označovaná čili paprička akéhokoľvek druhu.
U nás ju určite poznáte v bežne dostupnej mletej podobe ako kajenské korenie. Toto nesprávne označenie vzniklo v minulosti zlým prekladom originálneho anglického názvu Cayenne Pepper, kde však "pepper" neznamená korenie, ale všeobecný názov pre papričku.
Hoci Cayenne papričky nemajú žiadnu signifikantnú výraznú chuť, sú veľmi obľúbené pre rôznorodú pálivosť, ktorú ponúkajú. Na svete sa nachádza asi 100 hybridných variantov tohto čili. Môžete naraziť na miernejšie Cayenne papričky, ktoré majú okolo 30 000 SHU aj na dosahujúce až 90 000 SHU. Záleží na klíme, kde sa daná paprička pestuje. Cayenne z vysoko teplých oblastí sú viac štipľavé, naopak tam, kde je počasie o niečo chladnejšie, rastú papričky chuťovo jemnejšie.
Pomenované boli podľa Cayenne, hlavného mesta Francúzskej Guyany v Južnej Amerike, odkiaľ pochádza. V dnešnej dobe rastú prevažne v tropických a subtropických oblastiach, pričom pre komerčné účely sa najviac pestujú v Indii, Mexiku, na východe Afriky a v Spojených štátoch.
S Cayenne naprieč svetovými kuchyňami
Používate do väčšiny jedál mletú červenú papriku (či už sladkú alebo ostrú)? Čo tak ju vymeniť za Cayenne? Jedlu dodá rovnako výraznú oranžovú farbu, korenistú chuť a navyše prihodí aj správny šmrnc.
Cayenne papričky sú využívané v mnohých svetových kuchyniach. V Mexiku sú súčasťou enchiladas a omáčok, v čínskej kuchyni bežne dochucujú typické restované mäsové a zeleninové panvice, v Thajsku karí a v Indii čatní. Všeobecne sú potom neoddeliteľnou súčasťou mnohých pálivých omáčok, predovšetkým tých, kde sa ako konzervant využíva vínny ocot.
Čo je čili mash? Čerstvé čili papričky sa rozdrví spolu so soľou a nechajú sa fermentovať (kvasiť) po dobu 2-6 mesiacov. Výťažok z kože, semienok a dužiny spoločne poskytne intenzívnu a bohatú chuť. Občas sa pridá ocot kvôli zastaveniu fermentácie, ale inak čili mashe neobsahujú žiadne iné látky alebo konzervanty. Používa sa na ďalšie spracovanie na výrobu omáčok, salsa, dipov, do jedál, pokrmov a mnoho ďalšieho.