Pasilla celé sušené 30 g
Prášok z čili papričiek Pasillo, známych tiež ako Negro chilli.
Cena za 1 ks s DPH: | 3,90 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 3,25 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800937 |
AKCIA | Grilovanie |
Pasilla celé sušené 30 g
Paprička, ktorá vyzerá a chutí ako hrozienka
Vznikajú usušením tmavo zelených papričiek Chilaca. Slovo "Pasillo" je odvodené od španielskeho slova "pasa", čo doslova znamená "malé hrozienka". A hoci je toto čili všetko, len nie malé, vzhľadovo aj chuťovo má k hrozienkam blízko. Sušené papričky majú tmavo hnedú až čiernu farbu a zvrásnený povrch. V ich sladkej chuti možete okrem podtónov kakaa a bobuľovín, naozaj rozpoznať tiež hrozienka. Vďaka ich tmavému sfarbeniu sa im tiež hovorí "Čile Negro" alebo "Mexican Negro".
Extra dlhé a zeleno-čierne
Majú veľmi miernu a príjemnú pálivosť okolo 1 000-2 500 SHU, čo z nich robí papričky vhodné na každodenné varenie a pohostenie aj tých, ktorí pokrmy z čilli bežne nemusia. Pochádzajú údajne z mexického regiónu Puebla (podobne ako Poblano papričky, z ktorých po usušení vznikajú Ancho a mulati).
Plody odrody Capsicum annuum (papriky ročnej) majú tenký pretiahnutý tvar, ktorý pripomína fazuľový alebo hrachový struk. Sú dlhé asi 15-20 cm a pri zrení menia svoju farbu zo sýto zelenej v zeleno-čiernu. Toto sfarbenie je u mexických papričiek nezvyčajné, lebo v zrelej podobe je väčšina z nich červená alebo hnedá
Vyskúšajte Pasillo papričky na všetky mexické špeciality
V Mexiku sú spolu s Ancho a mulati papričkami súčasťou tzv. "Svätej trojice" miestnej kuchyne. Nájdete ich predovšetkým v "móle" omáčke a enchiladas a v ďalších mexických pokrmoch, ako sú burritos alebo quesadillas. Ideálne vyniknú tiež v krémových omáčkach (najmä v tých podávaných k rybám), v sekanej, v dusenom hovädzom mäse alebo v kukuričnej polievke.
Kľúčovú úlohu hrajú Pasillo papričky v tradičnej mexickej špecialite "Taco Soup", čo je hustá polievka s hovädzím mäsom, fazuľou, čili a kukuricou, ktorá sa servíruje posypaná syrom čedar a preliata kyslou smotanou. Ako príloha sa podávajú tortilla chipsy.
Pasillo papričky vás prekvapia svojou skvelou chuťou v kombinácii s kačacím mäsom, feniklom, ovocím, cesnakom, medom, jahňacím mäsom, mexickým oreganom, hubami, či morskými plodmi. Skrátka na svoje si prídu milovníci mierne pálivého čili s podmanivou chuťou v slaných i sladkých jedlách.
Z rehydratovaných Pasillo papričiek (stačí sušené plody namočiť do horúcej vody maximálne na 15-20 minút) vyrobíte po drvení či rozmixovaní chutný a jemne pikantný základ pre omáčky, salsy, marinády alebo polievky. Pre zaujímavosť, podľa mexických receptov sa táto paprička pridáva do polievok mletá až nakoniec, tesne pred servírovaním. Mletými Pasillo papričkami môžete tiež potrieť mäso pripravené na naloženie a grilovanie, alebo pečenie.