Paprika chilli prášok 30 g
Prášek z chilli papriček S17 Teja je velmi ekonomicky výhodné pálivé chilli.
Cena za 1 ks s DPH: | 1,97 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 1,64 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800924 |
AKCIA | Grilovanie |
Paprika chilli prášok 30 g
Druhé najobľúbenejšie korenie, ktoré k nám z Ameriky doviezol Kolumbus
Sladká paprika stojí so svojou nulovou pálivosťou na samotnom počiatku Scovilleho stupnice pálivosti a hneď po korení je najpoužívanejším korením v našej kuchyni. Nehovoriac o maďarskej kuchyni, kde je dokonca považovaná za národné korenie. Sladká mletá paprika vzniká rozomletím usušených zrelých strukov papriky ročnej (Capsicum annuum), ktoré existujú v mnohých kultivaroch. Pred pomletím sú struky zbavené semien (semená pridávajú štipľavosť a používajú sa na výrobu ostro mletej papriky).
Rovnako ako zemiaky alebo baklažán sa k nám paprika dostala z Nového sveta, teda zo Strednej Ameriky. Do Európy (konkrétne do Španielska) ju doviezli moreplavci počas svojich prvých objaviteľských ciest. Pôvodne sa v našom miernom klimatickom pásme pestovala ako okrasná rastlina. Na dochutenie jedál sa začala používať až na prelome 16. až 17. storočia a postupne tak prenikala do kuchýň celého sveta.
Kvalitná, sýto červená mletá paprika prospieva nielen jedlám, ale aj nášmu zdraviu.
Sladká paprika má jemne sladkastú chuť a príjemnú arómu. Kvalitu papriky možno na prvý pohľad spoznať podľa jej farby - vždy by mala byť sýto červená (rovnako ako tá naša).
Paprika ročná je cenená nielen ako korenie, ale aj ako vitamínmi nabitý plod. Obsahuje veľké množstvo vitamínu C, A, B2, B6 alebo E a je zdrojom draslíka, železa a ďalších prospešných látok a preto má aj množstvo pozitívnych účinkov na naše telo. Podporuje a zrýchľuje trávenie, pomáha bojovať s nadúvaním, prečisťuje tráviaci trakt a zlepšuje cirkuláciu krvi. Má protizápalové účinky, predovšetkým vďaka obsiahnutým saponínom, ktoré na seba dokážu viazať zápalové molekuly v zažívacom trakte a brániť ich vstrebávaniu. Pre pozitívny vplyv na naše zdravie niektorí odporúčajú konzumovať pol čajovej lyžičky mletej papriky denne.
V kuchyni je skvelá do všetkého, len pozor na prípravu.
Výhodou sladkej mletej papriky je jej univerzálna využiteľnosť v kuchyni. Dodá jedlám príjemnú paprikovou chuť, skvelú vôňu a neodolateľnú farbu. Môžete ju pridávať do omáčok, polievok, do slaného pečiva, domácich údenín, nakladaných syrov, dresingov, dipov a samozrejme tiež na mäso (od pečeného kurčaťa po bravčové kocky na guláš).
Jej cenné vlastnosti sa najlepšie uvoľňujú až po zahriatí, vždy však pamätajte na dôležité pravidlo: nikdy ju nepridávajte do jedla "na sucho", ani do príliš rozpáleného oleja. Rýchlo sa dokáže spáliť a zhorknúť. Vždy ju prisypávajte, až mäso pustí trochu šťavy, alebo priamo do tekutiny.