Mulato chilli celé sušené 30 g
Celé sušené čili papričky mulati. Priemerná dĺžka je okolo 5 cm a plody majú sladšiu chuť čokolády a sladkého drievka.
Cena za 1 ks s DPH: | 3,30 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 2,75 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800935 |
AKCIA | Grilovanie |
Mulato chilli celé sušené 30 g
Tmavé čili, ktoré si obľúbite
Mulati sú sušené Poblano papričky odrody Capsicum annuum (papriky ročnej), ktorá pochádza z mexického štátu Puebla. Ten bol v histórii kľúčovým španielskym koloniálnym miestom a zohral dôležitú úlohu v utváraní tradičných mexických pokrmov. Aj preto patrí mulati papričky, spolu s Ancho a Pasillo, k tzv. "Svätej Trojici" mexickej kuchyne a sú bežne používané.
Vysušené sú asi 5 cm dlhé, ploché a vráskavé. Charakteristická je ich tmavá až čierna farba, ktorú potom získava aj jedlo. Ich pálivosť sa pohybuje okolo 2 500-3 000 SHU, čo znamená jediné - ich použitiu sa rozhodne nemusíte báť v žiadnom jedle.
Papričky, s ktorých zberom sa oplatí počkať
Mulati majú veľmi blízko k Ancho papričkám, ktoré sú tiež sušenou verziou Poblano papričiek. Aký je medzi nimi teda rozdiel? Záleží na tom, v ktorej fáze zrenia sa tmavo zelená Poblano paprička usuší a kedy je zozbieraná. Na Ancho sa používajú tie, ktoré dozreli v ľahko červenkastú farbu. Akonáhle sú Poblano takmer prezreté, prechádzajú v tmavo hnedú farbu a sú zberané na sušenie na mulati papričky. Práve vďaka dlhšej dobe zrenia získavajú plnšiu, komplexnejšiu a vyzretejšiu chuť ako Ancho. Sú tiež viac pálivé. U čili papričiek totiž platí, že čím zrelšie sú, tým väčšiu hrejivosť dosahujú.
Mulati papričky majú naozaj miernu pálivosť a sladkú chuť s podtónmi čokolády, sladkého drievka, čerešní a kávy. V ich chuti možno rozpoznať aj náznak sliviek (rovnako ako u Ancho papričiek). Asi si dokážete predstaviť, aké zázraky dokážu v kuchyni urobiť. Jedlu dodávajú tmavo hnedú farbu a robustnú chuť, ktorá môže pripomínať čierne pivo, najmä v dusených masových pokrmoch.
Mulato v kuchyni
Mulati sa najčastejšie objavujú v tradičných mexických jedlách, ako je napríklad "mole" omáčka. Táto hnedá čokoládovo-pikantná omáčka je ideálna k bielemu aj tmavému mäsu a svoju charakteristickú farbu získava práve vďaka mulati papričkám.
Skvele sa hodí do enchiladas, omáčok, polievok, dusených pokrmov alebo ku kuraciemu mäsu s ryžou. Vďaka svojej čokoládovo-ovocné sladkastej chuti a miernej pálivosti sú ideálne do sladkých čokoládových dezertov, pre dochutenie zmrzliny a skvele chutia v kombinácii s čerstvým ovocím, ako sú napríklad maliny alebo červený pomaranč.
Pre dosiahnutie lepšej chuti je pred samotným použitím vhodné mulati papričky krátko orestovať na zahriatej panvici, po dobu asi 10-20 sekúnd. Môžete ich aj rehydratovať, stačí zaliať horúcou vodou a počkať 10 minút. Nenechajte ich však namáčať dlhšie, mohli by vám horknúť.
Odporúčame ponechať si zvyšnú tekutinu z výluhu, pretože práve u jemnejších aromatických papričiek absorbuje skvelú chuť. Tekutinu potom môžete využiť na podliatie mäsa, do polievok alebo omáčok.
Ak by ste si chceli z mulati papričiek vykúzliť pravú mexickú lahôdku, odporúčame ich rehydratovať, zbaviť semienok a naplniť zmesou z okorenenej strúhanky, syru a kreviet. Takto plnené mulati papričky potom osmažte na panvici a podávajte s omáčkou podľa vlastnej chuti.