Habanero celé sušené 10 g
Veľmi obľúbené sušené čili papričky Habanero. Hodia sa do rôznych jedál s vyššou štipľavosťou.
Cena za 1 ks s DPH: | 3,50 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 2,92 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800938 |
AKCIA | Grilovanie |
Habanero celé sušené 10 g
Keď sa povie ideálne čili ...
Papričky Habanero v sebe spájajú všetko, čo si u dobrého čili prajete. Sú vysoko pálivé, takže vás rozhodne neochudobnia o ten pravý a poctivý hrejivý pocit. Majú špecifickú chuť s tónmi tropického ovocia a sú u nás bežne dostupné.
Habanero je odrodou Capsicum chinense (papriky čínskej) a pôvodom pochádza z Karibiku, konkrétne z Kuby. Odtiaľ sa paprička dostala okrem iného aj na Yucatán do Mexika, kde sa jej ročne zožne asi 1 500 ton. Dosahuje vysokej pálivosti v rozmedzí 200 000-300 000 SHU. Zaujímavá je predovšetkým farebná škála, ktorú možno u týchto papričiek pozorovať. Zo svetlozelenej u nezrelých plodov prechádza postupne v typickú oranžovú a červenú. K videniu sú však tiež Habanera ružové, hnedé, tmavo zelené i biele farby.
Krížením červeného Habanera a papričky Bhut Jolokia vznikla v roku 2012 v Južnej Karolíne Carolina Reaper, v súčasnosti najštipľavejšie čili na svete.
Papričky s chuťou tropického ovocia
Karibský pôvod prepožičal Habanero papričkám nielen názov samotný, ktorý je odvodený zo španielskeho pomenovania Havany, ale tiež exotický profil chuti. Majú intenzívnu kvetinovú vôňu a v chuti možno výrazne rozpoznať kokos, žltý melón, papáju a podtóny bobuľovín. Niektorí v ich chuti nachádzajú aj tóny marhule. Skrátka úžasná záležitosť pre všetkých, ktorí v čili nehľadajú len "vypalovák", ale po prvotnom pálení si vychutnajú zaslúženú ovocnú chuť.
Habanero v kuchyni
Pre svoje vlastnosti sú Habanero papričky žiadanou prísadou do omáčok a mäsových pokrmov. Ideálne sú tiež na domáce salsy a marinády. Až budete nabudúce grilovať, skúste do naložených kuracích krídeliek alebo barbecue omáčky pridať kúsok Habanero. Vaše jedlo získa ten správny šmrnc a jedinečnú chuť.
Pred použitím samotným je najlepšie papričky krátko orestovať a namočiť. Na zahriatej panvici postačí celé papričky zľahka asi 20 sekúnd prehrievať, potom zaliať vodou, odstaviť a počkať 30 minút. Takto rehydratované Habanero môžete ľahko rozpučiť alebo nakrájať a použiť ako základ pre salsu a iné omáčky.