Aji Amarillo celé sušené 30 g
Sušené žlté chilli papričky Aji Amarillo, ktoré sú obľúbené pre svoju chuť.
Cena za 1 ks s DPH: | 4,30 € |
Cena za 1 ks bez DPH: | 3,58 € |
Výrobca: | The ChilliDoctor s.r.o. | |
Kód produktu: | CE30800930 |
AKCIA | Grilovanie |
Aji Amarillo celé sušené 30 g
Pravá chuť Južnej Ameriky
Čo sa vám vybaví, keď si predstavíte Južnú Ameriku? Slnko, tanec, žiarivé farby, sladké ovocie a výborná kuchyňa? A presne také sú aj papričky Aji Amarillo pochádzajúce z Peru. Majú žiarivo oranžovú farbu, chuť tropického ovocia a ich stredne výrazná pálivosť 30 000-50 000 SHU vo vás rozprúdi dobrú náladu. V Latinskej Amerike patrí medzi najobľúbenejšie a nezameniteľnú chuť dodávajú takmer každému tamojšiemu jedlu. Aj preto sú, spolu s cesnakom a červenou cibuľou, považované za základné ingrediencie každého peruánskeho jedla.
Ich názov je odvodený od španielskeho výrazu pre čili papričku "aji" a žltú farbu "amarillo". Tieto papričky pochádzajú z Bolívie a Peru. V peruánskych Andách sa začali ako jedna z najstarších odrôd pestovať už v dobe 2500 rokov pred naším letopočtom. Aji Amarillo patrí do rodu Capsicum baccatum (paprika krídlatá, čiže peruánska) a ich sušené plody sú potom známe ako Aji Mirasol. Rastliny môžu vo vhodných podmienkach dosahovať výšku až 2 metre a ich plody sú asi 10 cm dlhé a 4 cm široké.
Papričky s aromatickou ovocnou chuťou
Papričky Aji Amarillo si zamilujete predovšetkým pre ich netradične ovocný chuťový profil, ktorý je iný ako u väčšiny druhov. Aji Amarillo majú žiarivú tmavo žltú až oranžovú farbu a voňajú po hrozne. Chuť je menej štipľavá a výrazne ovocná s dotykom manga a marakuje.
Rozhodne odporúčame ako ideálnu voľbu pre začiatočníkov, ktorí sa však nechcú ochudobniť o exotický zážitok z objavovania rozmanitých chutí čili.
Aji Amarillo v kuchyni
Tieto peruánske papričky sa vďaka svojej výraznej kvetinovej a ovocnej vôni hodia do ľahkých letných jedál, zeleninových šalátov alebo pokrmov z koreňovej zeleniny. Skvele dopĺňajú morské plody, ryby alebo rizotá. Čerstvé sa používajú na dochutenie ovocnej salsy alebo omáčok. Aj jednoduchému jedlu dodajú prekvapivú a nečakanú chuť.
V Peru sú tradične pridávané do miestnych špecialít, ako je napr. juhoamerické rybie ceviche alebo peruánske dusené hovädzie.
Pre dosiahnutie najlepšej chuti, odporúčame papričky pred samotnou prípravou jedla krátko z každej strany restovať na mierne rozpálenej panvici. Postačí pár minút. Akonáhle budú Aji Amarillo hotové, prevoňajú vašu kuchyňu svojou nezameniteľnou arómou.